De mondhygiënist richt zich op preventie van het gebit en op mondverzorging om zo tandbederf en tandvleesaandoeningen te voorkomen én te bestrijden. De HBO opleiding Mondzorgkunde duurt vier jaar. Mondhygiënist is een beschermd beroep met een beschermde titel. Tanden, kiezen en tandvlees zijn een weerspiegeling van uw fysieke gesteldheid en vice versa. Bovendien is een gezonde mond heel belangrijk voor het behoud van tanden, kiezen en uw algehele gezondheid.
Waarom naar de Mondhygiënist?
Het is prettig te kunnen lachen en praten zonder dat u zich zorgen hoeft te maken over bloedend tandvlees, slechte adem, een vieze smaak in de mond of aanslag op de tanden. De mond is immers een belangrijk deel van het gezicht en valt direct op. Ontstoken tandvlees kan zonder dat u het merkt leiden tot onherstelbare schade aan uw gebit en zelfs tot het verlies van tanden en kiezen.
Is naar de tandarts gaan dan niet voldoende?
Een frisse, gezonde mond begint bij de mondhygiënist. Waar een tandarts tanden en kiezen repareert, richt de mondhygiënist zich op preventie. Met andere woorden, het voorkomen van gaatjes, ontstoken tandvlees en verliezen van tanden en kiezen. Een regelmatig bezoek aan de mondhygiënist voorkomt tandheelkundige problemen en –kosten.
Wanneer gaat u naar de mondhygiënist?
- Als u belang hecht aan uw algehele en/of (mond)gezondheid;
- Als tandvlees bloedt, rood van kleur is en/of gezwollen is;
- Als het tandvlees terugtrekt, waardoor het worteloppervlak bloot ligt;
- Als tanden en kiezen van plaats veranderen en/of los gaan staan;
- Bij een vieze smaak in de mond en/of slechte adem (halitose);
- Bij tandsteen, tandplaque en/of aanslag op de tanden;
- Als er gaatjes (cariës) ontstaan;
- Als er sprake is van een ziekte of afwijking die beïnvloed kan worden door uw mondgezondheid. Zoals diabetes, hart- en vaatziekten.
- In de praktijk blijkt dat er vaak meer gaande is, ook al herkent u zich niet in bovenstaande klachten. Een gedegen check-up is van belang om een frisse, gezonde mond te realiseren en te behouden.